Logga in

Logga in
I SAMARBETE MED:
NSD  kuriren

Popkonsulenterna som ska lyfta Norrbottens musikliv

På måndag tar BD Pop ännu ett steg i att hjälpa till att utveckla musiklivet i norrbotten. Då träder två nyanställda popkonsulenter i tjänst.

Popkonsulenternas främsta uppgift kommer vara att hjälpa både arrangörer och musiker runt om i länet med att förmedla kontakter, samordna, ge råd eller bara agera bollplank. Elin Grunditz och Fredrik "Buffy" Johansson kommer dela på en heltidstjänst och jobba både tillsammans och var för sig runt om i länet. Elin Grunditz ser fram emot att få sätta igång.

– Nu ska vi till att börja med prata ihop oss och åka runt och träffa studieförbund, kulturskolor och andra. Ta reda på vad det finns för behov och sen utgå från det. I och med att vi är inne i musikbranschen så har vi bra koll och möjlighet att hjälpa till att ta reda på saker.

Fredrik ”Buffy” Johansson menar att det finns ”fruktansvärt mycket att göra” runt om i länet, något han blivit varse om inte minst genom sin egen karriär inom musiken. Han tycker det är bra att BD Pop valt att anställa två popkonsulenter istället för bara en, men menar att de kunde ha varit ännu fler.

– Det blir hög kvalitet på jobbet när vi är två, men vi hade kunnat vara tio personer som gör det här. Folk har ju klarat sig utan oss och BD Pop tidigare, men vi är en stimulans, vi kan få saker att hända snabbare. Hjälpa band att gå från ”nu gör vi den där demon” till att verkligen göra det. Eller kanske hjälpa till att samordna en turné. Det är inte meningen att vi ska åka runt och fixa spelningar, utan mer hjälpa till att lägga upp en plan och knyta de kontakter som behövs. Det finns tre miljarder olika sätt att främja musiken i Norrbotten.

Elin och ”Buffy” är noga med att påpeka att deras uppgift inte är att komma in och ta över, utan snarare agera som en form av mentor för aspirerande band och artister.

– Det viktigaste är att ha en god relation. Vi vill inte trampa någon på tårna. Vi kommer inte in som bandcoacher, men vi har tankar och förslag. Det viktigaste är att man har ett eget driv och en vilja att göra något. Vi är inte personer som kommer ”upptäcka” någon. Vi kan till exempel hjälpa band att hitt rätt forum för sin musik. Men det hemliga receptet för att lyckas finns inte, det är olika överallt.

För att musiklivet i Norrbotten ska främjas behövs det inte bara bra band, utan också spelställen, arrangörer och tekniker. Och popkonsulenterna kommer jobba för att stimulera hela kedjan. Bland annat kommer de arbeta med och fortsätta utveckla "Länet Live", ett tidigare startat projekt som syftar till att skapa speltillfällen för livemusik runt om i Norrbotten. Duon tycker uppdraget ska bli både roligt och spännande, och enligt BD Pops VD Per Soini är det här något som verkligen behövs.

– Det finns mycket bra musik i länet, men det är svårt för oss att hinna med att hjälpa alla unga talanger. Nu kan vi bli mer synliga och mer tillgängliga. Popkonsulenterna kommer ge extra mycket stöd och hjälp till de åtta kommuner som är anslutna till oss, och förhoppningsvis kan det bli en stimulans för övriga kommuner att också ansluta sig. Men de kommer självklart hjälpa även dem om de hör av sig.

Förhoppningsvis kommer satsning ge effekt och vi får se ett ännu mer levande musikliv i hela Norrbotten framöver. ”Buffy” och Elin tror stenhårt på projektet. Och på måndag drar det alltså igång på riktigt.

– Kommunerna kan räkna med att vi kommer dyka upp.

  • Av: John Strömshed

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Fakta

Det här är popkonsulenterna

Fredrik "Buffy" Johansson är 33 år och bor i Luleå. Han har turnerat runt både Sverige och världen som turnéledare och ljudtekniker åt Movits!, Alaska och Zacke. Han spelar hardcore i Borg 64 och har varit teknisk projektledare på gratisfestivalen Musikens Makt. På måndag börjar han sin anställning som popkonsulent åt BD Pop.

Elin Grunditzär 28 år. Hon kommer ursprungligen från Kalix men bor i Piteå. Kopplingen till Kalix finns dock kvar genom hennes jobb som musiklärare på Kalix Folkhögskola. Hon spelar i Piteå-bandet The Chickpeas och från och med måndag är hon även popkonsulent åt BD Pop.